Terug naar Nieuws

Zorgcafés Dementie

Gepubliceerd op:
Zorgcafés Dementie

Woensdag 20 en 27 maart organiseerden we de Zorgcafés over dementie in De Ludinge in Zuidlaren en in Ons Dorpshuis in Paterswolde.

Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen. Buurtwerker Marieke ten Buur organiseerde de middagen. In een korte uitleg vertelde ze wat Neie Naober doet en kan bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Na een korte toelichting over de middag stelde ze de eerste spreker voor.

Oefentherapeut Mariken Jaspers (gespecialiseerd in cognitieve problemen bij mensen met onder andere dementie) vertelde over hoe zij de Ronnie Gardiner Methode toepast in haar werk als oefentherapeut. Deze methodiek wordt onder andere gebruikt bij mensen met beginnende dementie. Daarna gingen de aanwezigen oefeningen doen vanuit deze methodiek. Hierbij deed iedereen actief mee en verscheen er op vele gezichten een glimlach.

Na een korte pauze vertelden begeleidster Renske van dagbesteding Zorgboerderij Midlaren en begeleidster Agnès van dagbesteding De Horst aan de hand van foto's hoe hun dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie eruitziet en over het belang van dagbesteding. Wat zij in de praktijk vaak zien, is dat dagbesteding in een te laat stadium wordt aangevraagd, waardoor deelnemers soms niet meer mee kunnen doen en tussen wal en schip komen te vallen.

Tijdens de bijeenkomst werden er verschillende vragen gesteld. De belangrijkste conclusies voor de zorg voor de betrokkene zijn: alles is maatwerk en het is belangrijk dat hij/zij zoveel mogelijk (maatschappelijk) actief blijft.

Naast de sprekers was ook aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Na afloop was er gelegenheid om de sprekers en de aanwezige Casemanager Dementie van Zorggroep Drenthe vragen te stellen. Ook werd er persoonlijk met elkaar gepraat en ervaringen uit gewisseld. Vooral dat laatste bleek voor veel aanwezigen erg belangrijk!

Foto's

Bekijk ook

06-09-2024

Hét Compliment van Drenthe 2024

  Met Hét Compliment van Drenthe waardeert de provincie de inzet van vrijwilligers voor hun onmisbare bijdrage aan een mooier en socialer Drenthe. Hét Compliment is bedoeld voor vrijwilligers die op een buitengewone, aansprekende en succesvolle manier samenwerken. De ontvangers k…
Lees meer
 
03-09-2024

Meer Bewegen voor Ouderen

Onder de naam ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ (MBvO) organiseert welzijnsorganisatie Neie Naober een sportaanbod voor senioren. Vanaf de eerste week van september starten 10 diverse beweegactiviteiten in de gemeente Tynaarlo. Geïnteresseerden kunnen in september gratis proeflessen volge…
Lees meer
 
02-09-2024

Steun The Zero Generation

Dit jaar doet Neie Naober mee met de Rabobank ClubSupport. En wel voor hét jaarlijkse alcoholvrije jongerenfeest in de gemeente Tynaarlo: The Zero Generation 2025. Leden van de Rabobank kunnen stemmen op ons project, waardoor we dan een substantieel bedrag van de bank ontvangen. Rabobank Ass…
Lees meer